Maria Vagyon

Artist care picteaza cu piciorul

Nascut in 1957, in Arad, Romania

Maria Vagyon s-a nascut in 1957 in Arad, Romania, cu probleme spastice. Ea nu isi poate utiliza bratele si din cauza dereglarilor de echilibru merge cu greutate. Chiar daca are aceste probleme a reusit sa mearga la scoala publica. Din 1978 a reusit sa invete sa picteze cu piciorul drept. Ii place muzica si iubeste mult animalele. Temele ei favorite pentru pictura sunt peisajele si copii.

Povestea Mariei Vagyon

„Am fost scutită la desen pe motiv că nu se poate desena sau picta cu piciorul.”

Asta declară Maria Vagyon, artista din Arad care pictează cu piciorul, membră a Asociației Persoanelor care Pictează cu Gura și Piciorul A.P.G.P.

Când era în clasele generale, Maria încerca să deseneze până când a fost scutită de la orele de desen, deoarece se considera că nu este posibil să desenezi cu piciorul. 

După ce a terminat cele 8 clase, a rămas acasă și a început din sârguință proprie să mai deseneze și să picteze. 

„Îmi este de-ajuns să aud o melodie și îmi dă o idee. Sau o poezie frumoasă și imaginația mea deja începe să lucreze.”

Maria a început prima dată să deseneze prin răzuirea creionului și apoi freca praful cu vată. 

După aceea a început să picteze, încercând să-l copieze pe pictorul ei preferat Cézanne (pictor francez). Cu timpul a creat tablouri originale din propria ei imaginație: peisaje, momente religioase, oameni, ornamente florale, tablouri cu animale inspirate din colecția ei de jucării de pluș și multe altele.

Muzica ușoară și poeziile sunt sursa ei de inspirație. Acestea îi dau frâu liber imaginației și o ajută să dea naștere la tablouri pe care mulți dintre noi nu le putem face nici cu mâna. 

„Toate tablourile îmi sunt extrem de dragi pentru că îmi dau silința la fiecare în aceeași măsură.”

În fiecare zi, Maria se trezește de dimineață și pictează de la 10 la 15:30. Mulți care văd picturile sale fie le admiră, fie se îndoiesc că cineva poate picta așa cu piciorul.

Până la vârsta de 67 de ani a creat mii de tablouri, dintre care o parte le-a vândut, iar altele se află în expoziții din întreaga lume. 

La Arad nu este cunoscută ca și pictoriță și nu i-au fost expuse tablourile. Dar când oamenii de la o expoziție de artă din Baia, Ungaria au descoperit-o, au expus o parte din tablourile sale, lucru ce a emoționat-o și a lăsat-o fără cuvinte pe artistă. 

Văzând ce tablouri picta Maria, o cunoștință de-a ei îi povestește despre asociația A.P.G.P. din Liechtenstein (Germania) și o sfătuiește să se înregistreze acolo ca bursier. 

Acum 30 de ani s-a înscris în asociația noastră și a început să primească o bursă lunară, în schimbul a 3 tablouri pictate de ea pe lună.

„Acesta este un scop în viață. Nu știu ce altceva aș putea face dacă nu asta.”

De-a lungul timpului, Maria a învățat să se descurce cu piciorul pentru a face activitățile zilnice, precum să scrie, să scoată capacul de la cariocă sau de la acuarele, sau să deschidă un dulap.

Însă are nevoie de ajutor pentru a se spăla și pentru a se îmbrăca. De mai mulți ani, vine zilnic o doamnă să o ajute, deoarece mama ei și-a petrecut ultimele clipe din viață în spital. 

Cu toate acestea, ea se consideră o persoană norocoasă.

„Mă consider norocoasă în măsura în care sunt oameni care au o soartă mult mai grea ca a mea.” spune Maria. „Dar mă îngrijorează nesiguranța viitorului. Ce se va întâmpla cu mine în viitor?”

Dacă vrei să susții arta creată de Maria Vagyon, în magazinul nostru online găsești felicitări, calendare și agende cu picturile sale, pe care le poți comanda pentru tine sau pentru a le dărui unei persoane dragi.

Cosul tau