Worldwide

Asociația internațională

În prezent, Asociația artiștilor care pictează cu gura și piciorul sprijină 815 de artiști din peste 78 de țări.
Artiștii beneficiază în principal de obiectivele financiare ale asociației. Bursierii primesc o bursă care îi ajută să își îmbunătățească standardul de pictură prin furnizarea de fonduri pentru materiale, școlarizare etc. Acest lucru sporește posibilitatea de a fi promovat la statutul de membru asociat. Pe măsură ce un student evoluează, bursa este mărită iar artistul, membru va primi un venit lunar pe viață, indiferent dacă o dizabilitate în creștere îl va împiedica să mai picteze.

Asociația oferă membrilor și studenților posibilitatea de a se întâlni, de a coresponda și de a învăța unii de la alții. Membrii și studenții au posibilitatea de a se întâlni la numeroasele conferințe, expoziții și alte evenimente și de a lega prietenii.
Membrii cedează toate drepturile de autor și de reproducere a lucrărilor lor către Asociație. Partenerul editorial reproduce apoi lucrările alese și le distribuie în întreaga lume sub formă de printuri de artă, cărți și calendare. An de an sunt organizate expoziții în întreaga lume, care le permit artiștilor să își prezinte și să își vândă lucrările unui spectru larg de persoane.

4 Președinți succesivi ai Asociației

image3
Arnulf Erich Stegmann, Președinte fondator (1957-1984)

Fondatorul Asociatiei Artiști care pictează cu gura și piciorul, a devenit și primul președinte al Asociatiei. Mulțumită inițiativei acestui om și a spiritului său antreprenorial, peste 815 de artiști care nu își pot utiliza mâinile, duc astăzi o viață demnă si se pot dedica activităților artistice. În pofida dificultăților de sănătate din ultimii ani de viață, A.E. Stegmann și-a asumat și finalizat creația vieții sale, Asociația artiștilor care pictează cu gura și piciorul.

Președintele fondator Arnulf Erich Stegmann s-a născut la 4 martie 1912 la Darmstadt. Începând cu vârsta de doi ani, nu și-a mai putut folosi mâinile din cauza unei poliomielite spinale. Încă de la o vârstă fragedă, talentul său artistic a fost recunoscut și încurajat de profesorii săi. A pictat și a folosit cuțitul de paleta pentru ulei cu aceeași siguranță cu care a stăpânit tehnica acuarelei. A desenat pe piatră cu stiloul și burinul cu aceeași îndemânare cu care a executat linogravuri, xilogravuri și sculpturi, ținând instrumentul în gură. A studiat la Colegiul de Arte Grafice din Nürnberg și a putut să se bucure de numeroase călătorii în străinătate și vizite de studiu în Italia.
A.E. Stegmann a avut ocazia de a-și prezenta lucrările pe toate cele cinci continente ale pământului în cadrul unor expoziții personale.

image1
Marlyse Tovae, al doilea Președinte (1985 – 2001)

După decesul președintelui fondator în 1984, Marlyse Tovae a fost aleasă Președintele Asociatiei artiști care pictează cu gura și piciorul. Artista care pictează cu piciorul, a fost o femeie excepțională, care și-a asumat rolul de Președinte cu toată dragostea, curajul și generozitatea, respectând filosofia lui A. E. Stegmann. O boală cumplită a învins-o la 28 iulie 2001.

Marlyse Tovae s-a născut la 27 iulie 1933 la Strasbourg, fără brațe. Încă de mică, a învățat să îndeplinească sarcinile zilnice cu picioarele. M. Tovae a urmat școala primară și, mai târziu, o școală secundară pentru fete. Încă de la o vârstă fragedă, tânăra talentată s-a dedicat artei picturii și desenului.

Artista picta cu piciorul drept. Picioarele ei se transformaseră de mult timp în organe extrem de sensibile și în instrumente pentru efectuarea tuturor sarcinilor necesare vieții. Mai târziu, pictorița a studiat și a urmat cursurile Școlii de Arte Aplicate din Strasbourg. Încă din timpul formării sale, artista a început să câștige premii. Naturile statice, peisajele și compozițiile acestei delicate persoane au fost inițial caracterizate de o expresivitate pronunțată.

Marlyse Tovae a considerat reprezentările de animale ca fiind în centrul intereselor sale artistice. Cu timpul, pictorița s-a orientat mai mult către pictura abstractă. De asemenea, ea a produs ceramică, lucrări de metal și mozaicuri de mari dimensiuni, a căror tratare și expresie artizanală dau dovadă de perfecțiune.

Marlyse Tovae a fost unul dintre membrii fondatori ai Asociației. La Adunarea Generală de la Edinburgh din 1959, ea a fost aleasă membru al Consiliului de Administrație. După decesul fondatorului, respectiv primului președinte al Asociatiei artisti care picteaza cu gura si piciorul, Arnulf Erich Stegmann, membrii au ales-o pe Tovae președinta în 1985. A participat la expoziții în multe orașe din întreaga lume. În decursul vieții sale, Marlyse Tovae a primit numeroase premii și omagii.

image2
Eros Boniamini, al treilea Președinte (2002 – 2012)

Că urmare a absenței Marlysei Tovae, Eros Bonamini, artist care pictează cu gura, a fost ales al 3-lea Președinte al Cooperativei Artiști care pictează cu gura și piciorul. Artist talentat și carismatic, a fost dedicat în totalitate creației artistice. El și-a investit timpul cu mare devotament pentru o bună funcționare a cooperativei, fiind conștient de importanța și responsabilitatea să că și Președinte. Plăcerea lui a fost să pregătească Asociația pentru a putea întâmpina viitoarele generații. S-a stins din viață la vârstă de 69 de ani, la 04 noiembrie 2012.

Eros Bonamini a avut o copilărie liniștită. A absolvit Școala Tehnică, dar într-o zi un accident sportiv i-a schimbat fundamental viața. În timpul unei scufundări, s-a accidentat la coloană, în urma căreia a fost țintuit într-un scaun cu rotile. În timpul lungii pauze din viața sa, ocazionate de terapie și de noua sa situație fizică, s-a dedicat cu pasiune literaturii și muzicii clasice. În acest proces, a făcut cunoștință și cu pictura, care a devenit rapid tema centrală a vieții sale. Încă din 1966, a devenit membru cu drepturi depline al Asociației artiști care pictează cu gura și piciorul.

Eros Bonamini, care își semnează tablourile folosind numele său de artist „Veronese”, și-a dezvoltat marele talent de pictor de gură într-un timp uimitor de scurt. Stilul său artistic principal se bazează pe tradițiile cubismului, care se exprimă în naturile sale statice și în peisajele sale. Se poate recunoaște clar intelectualismul artistic al artistului în compozițiile sale. Din 1965, și-a expus în mod regulat tablourile în cadrul unor expoziții comune și personale în întreaga lume, devenind astfel o obișnuință pentru el să primească aprecieri critice ridicate pentru lucrările sale.

În 1984, italianul a fost ales pentru prima dată membru al Consiliului Director al Asociației. 18 ani mai târziu, cu ocazia celei de-a 9-a Adunări Generale, care a avut loc în 2002, Eros Bonamini a fost ales cel de-al treilea președinte și a lucrat cu mult succes în această funcție până la moartea sa, în noiembrie 2012.

Serge Maudet, Președintele actual

După decesul lui Eros Bonamini, in anul 2012, Serge Maudet a fost ales cel de-al patrulea președinte al Asociației Artiștilor Pictori cu Gura și Piciorul din întreaga lume.

Artistul este un pilon al Asociației din care face parte inca din 1983. in Un artist talentat cu o activitate debordantă, curajos și demn, se ocupă în prezent de buna funcționare a Asociatiei.

Serge Maudet are mainile si picioarele paralizate de la naștere. Mama sa l-a învățat să țină un creion cu gura încă de când era copil. „Pictura a fost primul meu mod de exprimare. Când eram copil, desenam lucrurile pe care nu le puteam face și astfel a devenit o modalitate de a-mi exprima sentimentele”, a spus artistul. 

La vârsta de 17 ani, a decis să urmeze un curs de contabilitate prin corespondență. Dupa, i-a fost foarte clar că nu era făcut pentru această munca si s-a dedicat în întregime desenului. A luat lecții particulare de artă cu un profesor din Paris, iar la vârsta de 22 de ani, a primit o bursă din partea Asociației. 

Ca pictor de peisaje, artistul urmează tradiția impresioniștilor francezi. În multe tablouri și în unele detalii devine evidentă filozofia personală de viață picturală a artistului. În fiecare an, Serge Maudet participă la numeroase expoziții. În plus, în fiecare an predă diverse cursuri, destinate persoanelor cu handicap care doresc să se lanseze în aventura picturii. Marele succes al lucrărilor și cursurilor lui Serge Maudet a dus la o frecventă mediatizare a pictorilor cu gura sau piciorul in intreaga lume.

Există artiști care pictează, din cauza handicapului lor, cu gura sau piciorul. Handicapul lor face ca stabilirea contactelor necesare pentru a-și promova lucrările în scop comercial să fie foarte dificilă.

Prin intermediul asociației, aceștia au oportunitatea de a-și asigura propria existență și de a se dedica artei fără nevoi și griji.

Asociația sprijină dezvoltarea artiștilor care pictează cu gura sau piciorul prin acordarea de burse.

Obiectivele asociației sunt:

  • Să găsească și să îndrume cât mai mulți artiști cu handicap care pictează cu gura sau piciorul.
  •  Să acorde burse pentru dezvoltarea artiștilor care pictează cu gura sau piciorul.
  • Să organizeze expoziții ale artiștilor care pictează cu gura sau piciorul cu scopul de a le promova lucrările.
  • Să protejeze și să promoveze interesele artiștilor care pictează cu gura sau piciorul, să le îmbunătățească condițiile de muncă, să le promoveze și să le îmbunătățească abilitățile și competențele artistice, în special prin promovarea lucrărilor lor.
  • Să asigure prin intermediul editurilor reproducerea lucrărilor pe felicitări, calendare și alte produse în vederea comercializării lor.
Cosul tau